Circulația în sensul giratoriu
Sensurile giratorii au fost concepute pentru a fluidiza circulația la intersecția a două sau mai multe drumuri. Regulile de circulație în aceste zone sunt puțin diferite față de alte tipuri de intersecții. De exemplu, atât șoferii care pătrund în sensul giratoriu, cât și cei care circulă deja în interiorul acestuia trebuie să acorde prioritate.
În general, când un vehicul urmează să pătrundă în intersecție, trebuie să cedeze trecerea celor care circulă deja în interiorul giratoriului. În cazul sensurilor giratorii cu două sau mai multe benzi, șoferii care circulă în interiorul acestora sunt obligați să respecte aceeași regulă ca în cazul drumurilor drepte – să semnalizeze când trec de pe o bandă pe alta și să se încadreze doar după ce acordă prioritate celor aflați pe acea bandă.
Este legal să „tai” giratoriul?
Potrivit Codului Rutier actualizat în 2023, conducătorii de vehicule trebuie să respecte regulile privind circulația pe benzi în sensul giratoriu, având obligația să semnalizeze din timp părăsirea intersecției și să se asigure că o pot face fără a perturba circulația sau pune în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic. Prin urmare, dacă un șofer „taie” giratoriul, practic schimbă benzile de circulație fără a mai semnaliza și a se asigura, ceea ce este ilegal. Chiar dacă nu sunt alte vehicule în intersecție, poliția îi poate aplica o amendă de 330 lei sau 495 lei, în funcție de gravitatea faptei.
Sens giratoriu cu „bandă turbo”
Unele sensuri giratorii sunt dotate cu o „bandă turbo”, care permite trecerea vehiculelor fără a mai fi obligate să cedeze trecerea altor mașini. Aceste benzi sunt delimitate de stâlpișori sau borduri, pentru a împiedica pătrunderea celor aflați în giratoriu pe acest tronson. Astfel, mașinile care circulă pe banda turbo nu au obligația de a ceda trecerea, în timp ce restul conducătorilor pot folosi doar banda 2 din sensul giratoriu.