Articol: Atenție șoferi! Riscurile parcării neregulamentare
Parcarea în orașe reprezintă o provocare pentru mulți șoferi, iar nerespectarea regulilor poate avea consecințe destul de serioase. Iată ce se întâmplă dacă parchezi pe locul altcuiva.
Locurile de parcare din orașe sunt administrate, în general, de autoritățile publice, fie de instituții aflate în subordinea primăriei, fie de companii private contractate de autorități. Aceste parcări pot fi închiriate pe diferite perioade, începând de la o jumătate de oră până la un an. De exemplu, în București, proprietarul unei mașini poate închiria un loc de parcare din spatele blocului pentru o perioadă de 12 luni, devenind singurul care are dreptul să parcheze acolo.
Dacă parchezi pe locul altcuiva, poți fi sancționat. Persoana care a închiriat locul de parcare are dreptul să sune la Poliția Locală dacă își găsește spațiul ocupat. Un echipaj va fi trimis pentru a constata situația, iar dacă ai parcat neregulamentar, autoritățile pot aplica o amendă contravențională, pot bloca roțile autoturismului sau pot ridica vehiculul.
Sancțiunile pentru parcare neregulamentară pot fi aplicate atât de polițiștii rutieri, cât și de polițiștii locali. Astfel, dacă se constată că un șofer a oprit neregulamentar, acesta poate primi între 4 și 5 puncte de amendă, adică o sancțiune cuprinsă între 660 și 825 de lei. Dacă se stabilește că șoferul staționează într-o zonă unde nu are dreptul, va primi o nouă sancțiune de 2 sau 3 puncte de amendă, adică între 330 și 495 de lei. În total, amenda pentru parcare neregulamentară poate ajunge la 1.320 de lei, plus costurile de deblocare sau transport și depozitare a mașinii.
Prin urmare, șoferii trebuie să fie foarte atenți unde parchează, pentru a evita riscul unei amenzi și al ridicării mașinii. Respectarea regulilor de parcare este esențială pentru a evita probleme.